Feeërieën

Aïta Mon Amour

Aïta Mon Amour

Feministische Marokkaanse aïta (klaagzang)

De spil achter het Marokkaanse - en in Frankrijk residerende - duo Aïta Mon Amour (FR/MA) is Widad Mjama, vaak geroemd als de allereerste vrouwelijke rapper en MC uit de Maghreb. Met haar jongste muzikale project slaat ze samen met Khalil Epi een brug tussen moderne muziek en de voorouderlijke Marokkaanse muziektraditie aïta, of nog: klaagzang. Deze traditie werd enkel overgedragen via vrouwen en stamt af van de Chikhates, feministische zangeressen uit de 12e eeuw die streden tegen onrecht en onderdrukking. 

Widad en Khalil willen met Aïta Mon Amour deze poëzie uit de vergetelheid halen en laten resoneren in het digitale tijdperk, door elektronische klanken te vermengen met traditionele snaarinstrumenten als de oed, de viool en de outar. Geen mooiere manier om zo de fakkel tussen beide generaties waardig over te dragen. Hun eerste ritmisch gedreven prachtsingle Sidi H’med doet ons alvast vermoeden dat Feeërieën in vuur en vlam zal staan, en dat Aïta Mon Amour door België in de armen zal gesloten worden.


Dit is een Liveurope concert: het eerste Europese initiatief dat concertzalen ondersteunt bij de promotie van opkomend muzikaal talent uit Europa.